Het is gebruikelijk dat vrouwen tijdens de zwangerschap rugpijn ervaren in de lage rug en het bekken. Dit komt door een verandering in de hormoonspiegel, toename van het lichaamsgewicht en verandering van de lichaamshouding.

Juist in deze periode is het belangrijk dat het lichaam zo optimaal mogelijk functioneert. Gezien de snelle groei van de foetus in de eerste weken van de zwangerschap is het belangrijk dat de aanstaande moeder snel bewust is van de veranderende belasting op haar lichaam.

Wanneer de klachten licht zijn en pas in de laatste twee à drie maanden ontstaan, is een behandeling niet noodzakelijk.

Als de klachten vroeg in de zwangerschap hevig zijn of behoorlijk belemmeren in dagelijkse werkzaamheden, dan kan er een probleem zijn in het functioneren van de wervelkolom of het bekken. Een behandeling is dan zeker aan te raden.


Hoe ontstaat rugpijn tijdens zwangerschap?

In het eerste trimester van de zwangerschap wordt de foetus goed beschermd door het bekken van de moeder, het vruchtwater en de vliezen. Tegelijkertijd verandert de hormoonspiegel van de moeder. Hierdoor rekken de gewrichtsbanden, pezen en spieren uit als voorbereiding op de groeiende foetus en de aanstaande bevalling.

In het verloop van de zwangerschap groeit de baby met als gevolg dat de beschikbare ruimte vermindert. Hierdoor kan de baby steeds minder bewegen en neemt de druk op de wervelkolom van zowel de baby als de moeder toe. Tijdens een zwangerschap komen vaak lage rugklachten voor.

Deze klachten zijn frequent in verband met een veranderde beweeglijkheid van het bekken. Deze bewegingsverandering kan zich op verschillende manieren uiten: pijn rond het staartbotje, pijn in de holte van de lage rug, pijn aan de voorzijde rond het schaambeen of zelfs als uitstralende pijn naar het been.

Veel van de banden die steun geven rond de ontwikkelende foetus hechten zich aan het bekken of de wervelkolom van de moeder. Enige disfunctie in deze gebieden kan verschillende, oneven spanningen op de banden veroorzaken.

Dit kan de beschikbare ruimte in de baarmoeder verminderen en dat zou het vermogen van de baby om de optimale ligging te bereiken kunnen beperken.


Behandeling rugpijn tijdens zwangerschap

Een chiropractische behandeling kan het functioneren van de lage rug en het bekken tijdens de zwangerschap verbeteren. Er wordt dan gedurende het traject een maximale hoeveelheid ruimte in de buikholte te creëren, het functioneren van het bekken te verbeteren en het lichaam voor te bereiden op de bevalling.

Sommige zwangere vrouwen hebben geen rugklachten maar hebben toch baat bij behandeling. Door het optimaliseren van de functie van de wervelkolom en het bekken, het behandelen van de banden en spieren en het krijgen van advies en oefeningen, kan een vrouw zich lichamelijk en geestelijk voorbereiden op de bevalling.

Het adviseren en behandelen van de mogelijke problemen tijdens een zwangerschap, zorgt ervoor dat “zwanger zijn” als positief ervaren wordt.


Wanneer een afspraak maken voor een behandeling?

Een vrouw kan in alle fasen van haar zwangerschap behandeld worden zelfs tot en met de uitgerekende datum. Er zijn aangepaste technieken om tot zeer laat in de zwangerschap te kunnen behandelen.

Tijdens een behandeling wordt de functie van de wervelkolom en het bekken (en indien nodig andere gewrichten) onderzocht en indien nodig gecorrigeerd. 

Speciale oefeningen kunnen bijdragen tot een goed verloop van de zwangerschap.

Heeft u vragen over de behandeling van rugpijn tijdens zwangerschap? Of wilt u een afspraak maken? Neem dan gerust contact op via het contactformulier.


Bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit tijdens of na een zwangerschap wordt ook wel symfysiolyse genoemd. Dit geeft pijn rond de bekkengewrichten en het schaambeen (symfyse), veroorzaakt door de hormoonwisselingen die de gewrichtsbanden verweken en daardoor verzwakken.

Een te grote mobiliteit in de gewrichten heeft als gevolg dat het bekken het lichaamsgewicht niet meer kan dragen.

Stabiliserende chiropractische correcties kunnen vaak de klachten van bekkeninstabiliteit verminderen en functieherstel bevorderen. Ook kan er een bekkenband worden meegegeven als extra ondersteuning.


Wilt u geholpen worden met uw rugpijn tijdens de zwangerschap klachten door een ervaren chiropractiepraktijk?

Onze praktijk is gevestigd in Gouda. Maar onze klanten komen uit (omliggende) steden als Delft, Vlaardingen, Rijswijk, Zoetermeer en Capelle aan den IJssel. Zelfs uit grote steden zijn wij de chiropractor voor mensen met pijnklachten uit Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Heeft u een vraag over rugpijn tijdens de zwangerschap? Of wilt u behandeld worden aan een bepaalde klacht?

Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier. U kunt ons ook telefonisch bereiken via 0182 – 570124.

Tjalkwerf 2B, 2804 LT, Gouda

Bel ons via:

Bel ons via:

0182 - 570124

Stuur ons een e-mail:

Stuur ons een e-mail:

info@chiroblaauw.nl

Sessie inboeken?

Maak hier een afspraak