Anatomie van de wervelkolom

Om beter te kunnen begrijpen wat er aan afwijkingen aan je wervelkolom kunnen zijn, moet je eerst de basis anatomie van de wervelkolom weten.

Het wordt in 4 delen verdeeld:

  • Het cervicale gedeelte (het nek), 7 wervels
  • Het dorsale of thoracale gedeelte (bovenrug), 12 wervels
  • Het lumbale wervelkolom gedeelte (onderrug), 5 wervels
  • Het heiligbeen. 5 aan elkaar vergroeide wervels
  • Het staartbeen cq. stuitje, 4 aan elkaar vergroeide wervels
  • Het bekken, ring gevormd door het heiligbeen en 2 darmbeenderen

De functies van de wervelkolom zijn:

  • Stabiliteit; ieder mens heeft een skelet om vorm en stijfheid te geven aan het lichaam
  • Beweging; de wervelkolom is opgebouwd uit bewegende segmenten, de wervels, die bewegingen zoals buigen en draaien mogelijk maken.
  • Bescherming van het ruggenmerg; het ruggenmerg is een dunne zenuwstreng die zorgt voor geleiding van zenuwimpulsen (informatie) van en naar onze hersenen.
De 3 functies van de wervelkolom zijn: bescherming, bewegelijkheid en stabiliteit.

De 3 functies van de wervelkolom zijn: bescherming, bewegelijkheid en stabiliteit.

De wervelkolom is een stapel van vierentwintig individuele wervels, zij worden onderling gescheiden door tussenwervelschijven. Tussenwervelschijven zijn gemaakt van een sterk soort band waarin zich een gelachtige substantie bevindt, het zorgt ervoor dat het draai-, buig- en schokbewegingen kan opvangen.

De eerste nekwervel heet “Atlas”, deze draagt het hoofd, en zorgt voor de JA beweging. De tweede nekwervel heet “Draaier” en zorgt voor de NEE beweging. Uit het nekgebied gebied komen acht paar zenuwen uit het ruggenmerg.

De thoracale wervelkolom bevat twaalf wervels en twaalf paar ribben. De ribben zorgen voor een structuur die het mogelijk maakt om de longen te laten functioneren en beschermt vele essentiële organen.

De grootste en sterkste botten in de wervelkolom zijn de lumbale wervels. Het lumbale gedeelte van de wervelkolom ondersteunt het merendeel van het gewicht van het lichaam. De vijf paar zenuwen uit de lumbale wervelkolom zijn verantwoordelijk voor bewegingen en sensorische functies van, de onderste extremiteiten, de benen.

Onderaan de wervelkolom zijn nog twee botten te vinden; het heiligbeen en het stuitje of staartbeentje (Sacrum en coccyx) Het heiligbeen bestaat uit vijf aan elkaar gegroeide rudimentaire wervels, het stuitje uit vier samengegroeide botjes. Deze botten zijn totaal anders dan elk ander bot in de wervelkolom. Het heiligbeen heeft een driehoekige vorm en het staartbeentje hangt daar weer aan. De zenuwen die hier vandaan ontspringen verzorgen de zenuwtoevoer aan de organen in het bekken en naar de bilspieren.

 

_DSC3576

Tjalkwerf 2B, 2804 LT, Gouda

Bel ons via:

Bel ons via:

0182 - 570124

Stuur ons een e-mail:

Stuur ons een e-mail:

info@chiroblaauw.nl

Sessie inboeken?

Maak hier een afspraak