Bij babies en kinderen kunnen zich ook al problemen aan de wervelkolom voordoen. Problemen ontstaan bij de geboorte of in de vroege jeugd door vallen, stoten, verkeerde houdingen, sport ongelukjes en het dragen van een zware schooltas.

Chiropractie Blaauw diagnosticeert, behandelt en werkt preventief aan bewegingsstoornissen van de wervelkolom en de schedel en aan de effecten hiervan op het zenuwstelsel.

Doordat de behandelmethoden zijn aangepast aan de leeftijd, is het mogelijk babies en kinderen te helpen bij de volgende klachten:

 1. Huilbaby’s;
 2. Het KISS-syndroom;
 3. Wervelblokkade bij baby’s;
 4. Oorontsteking;
 5. Bedplassen.

1. Huilbaby’s

Babies geven met huilen aan dat ze iets willen. Ze kunnen immers nog niet praten en huilen is hun manier van communiceren. Sommige babies huilen echter zoveel dat hun ouders er helemaal gek van worden. Wat ze ook proberen, hun baby is en blijft ontroostbaar.

De oorzaak hiervan kan liggen in het feit dat tijdens de bevalling afwijkingen aan de wervelkolom zijn ontstaan. Door een zware of juist heel snelle bevalling kunnen diepe spieren in de nek geïrriteerd raken, waardoor wervelblokkades kunnen optreden.

Het goed functioneren van de bovenste nekgewrichten is van groot belang voor de houding en motorische ontwikkeling van pasgeboren babies. In de eerste maanden zijn deze gewrichtjes ook belangrijk voor een goede zuig – en slikreflex. Is uw baby een “huilbaby”, dan kan dat het gevolg zijn van pijnlijke en geblokkeerde bovenste nekgewrichtjes. Dit wordt ook wel het KISS-syndroom genoemd.


2. Het KISS- syndroom

Het KISS-syndroom bij baby's

KISS staat voor: “Kopgewrichten, Invloed op Storingen in de Symmetrie”. Met andere woorden: er kunnen stoornissen in de symmetrische ontwikkeling van een kind ontstaan ten gevolge van blokkades van de bovenste nekgewrichten.

Oorzaken hiervan kunnen zijn:

 • Een verkeerde ligging in de baarmoeder;
 • Een zware bevalling (vooral bevallingen met vacuümextractie en/of geboortetang) of juist een heel snelle bevalling;
 • Een valpartij.

Mogelijke kenmerken van het KISS-syndroom bij baby’s zijn:

 • Veel huilen en slecht slapen;
 • Voorkeurshouding;
 • Slikklachten en overmatig spugen;
 • Ontwikkeling van schedel asymmetrie;
 • Een scheef ruggetje;
 • Een sterke neiging tot overstrekken;
 • Protesthuilen bij aan- en uitkleden;

Soms verdwijnen deze klachten spontaan na enkele maanden. Het kan echter zijn dat de blokkade niet is verdwenen.


Kenmerken van KISS bij oudere kinderen zijn:

 • Nek- en hoofdpijnklachten;
 • Concentratiestoornissen en hyperactiviteit;
 • Motorische stoornissen;
 • Chronische oorontstekingen.

Hebt u het vermoeden dat uw kind aan het KISS-syndroom lijdt? Laat uw kind controleren bij één van onze chiropractors.

Zij diagnosticeren, behandelen en werken preventief aan bewegingsstoornissen van de wervelkolom en de schedel, inclusief de effecten hiervan op het zenuwstelsel. De behandelmethoden zijn zeer licht en aangepast per leeftijdscategorie.


3. Wervelblokkade bij baby’s

Wervelblokkade bij baby's verhelpen Chiropraktijk Blaauw

De vroege kenmerken van een wervelblokkade bij baby’s zijn heel divers. De meeste (maar niet alle) baby’s huilen veel, slapen slecht en schrikken snel. Vaak spugen ze overmatig, hebben ze veelvuldig de hik en grijpen ze naar hun oren of achterhoofd.

Vaak worden deze symptomen aan koliek of darmkrampjes toegeschreven. Sommige baby’s hebben daarbij ook een voorkeurshouding en overstrekken zich. Vaak huilen ze bij het aan- en uitkleden en willen ze niet graag opgepakt of vastgehouden worden.

Vaak wordt ouders verteld dat het huilen vanzelf over gaat. Meestal is dat ook zo en is het huilen na een maand of vier een stuk minder. Waarschijnlijk komt dat omdat de baby zelf het hoofd meer gaat gebruiken, waardoor de nekspieren gestimuleerd worden. Toch kan het zijn dat de klachten weg zijn, maar de blokkades niet. Het kind kan hierdoor later last krijgen van nek- en hoofdpijnklachten en zich hierdoor slecht concentreren op school.

Ook kunnen motorische stoornissen optreden. Bovendien kunnen de psychische gevolgen van het vele huilen resulteren in een verstoorde ouder/kind relatie.

Nadat de diagnose is gesteld zijn er verschillende behandeltechnieken mogelijk. Deze zachte technieken zijn per leeftijdscategorie aangepast. Meestal zijn vier tot vijf behandelingen voldoende om de baby van zijn klachten af te helpen. Geen baby is te jong om behandeld te worden.


4. Oorontsteking

Wanneer het drainagesysteem van lymfeklieren niet goed functioneert, neemt het vochtgehalte in het middenoor toe. Hierdoor wordt het middenoor een voedingsbodem voor bacteriën en virussen.

Een storing in het drainagesysteem kan worden veroorzaakt door een wervelblokkade in de nek. Chiropractische behandelingen leggen zich bij een oorontsteking toe op het corrigeren van deze blokkades om de normale drainage van de vloeistof te herstellen.

De overmatige vloeistof in het middenoor zal dan wegtrekken en de voedingsbodem voor bacteriën en virussen zal verdwijnen zodat de infectie kan genezen.


5. Bedplassen

Het ene kind is eerder zindelijk dat het andere. Driekwart van de kinderen blijft voor het vierde jaar de hele nacht droog. Pas vanaf een leeftijd van zes jaar wordt bedplassen als een probleem gezien.

De problemen ontstaan als bedplassen een gewoonte wordt. Het kind schaamt zich en durft niet mee naar logeerpartijen en schoolkamp. Een wervelblokkade kan het autonome zenuwstelsel belemmeren optimaal te functioneren.

Een mogelijke manier om kinderen van het bedplassen af te helpen is om door middel van een chiropractische behandeling wervelblokkades te corrigeren waardoor het zenuwstelsel effectiever kan werken


Afspraak maken voor uw baby of kind

Wilt u een chiropractische behandeling voor uw baby of kind? Wij helpen u graag. U kunt eenvoudig een afspraak maken bij één van onze chiropractors.

Heeft u vragen over een behandeling voor uw baby of kind? Neem dan gerust contact op via het afspraakformulier. U kunt ons ook telefonisch bereiken via 0182 – 570124.

Tjalkwerf 2B, 2804 LT, Gouda

Bel ons via:

Bel ons via:

0182 - 570124

Stuur ons een e-mail:

Stuur ons een e-mail:

info@chiroblaauw.nl

Sessie inboeken?

Maak hier een afspraak