Een hernia is een veel voorkomende aandoening van de lage rug waarbij de tussenwervelschijf beschadigd zijn. Gelukkig ervaart niet iedereen pijn bij een hernia. In slechts 50% van de gevallen zijn er pijnklachten aanwezig. Wanneer er tijdig wordt ingegrepen zijn de klachten zelfs te voorkomen.

De anatomie van een tussenwervelschijf is te vergelijken met een ui. Aan de buitenkant zitten ringen en in het centrum zit een materiaal dat men kan vergelijken met gel. Men spreekt van een hernia bij scheur in de buitenste ring van de tussenwervelschijf (anulus fibrosus), waarbij de zachte kern (nucleus pulposus) naar buiten komt.


Oorzaak hernia klachten

Meestal wordt een hernia veroorzaakt door het langdurig verkeerd functioneren van de wervelkolom. De pijn wordt daarbij veroorzaakt door de uitstulping die tegen het zenuwweefsel drukt.

In een vroeg stadium puilen de laagjes iets uit. In dit geval spreken we van een protrusie. De pijn die hierbij ontstaat is vaak plotseling en meestal het gevolg van een buig / draaibeweging. 

In een later stadium kan de “gel” door de harde buitenlaag heen komen via rupturen of kleine scheurtjes. Hierbij spreken we van een prolaps. De klachten kunnen echter ook geleidelijk ontstaan en zeer wisselend zijn van intensiteit.


Kenmerken hernia

De klachten van een hernia kunnen verschillen. Dit is namelijk afhankelijk van welke zenuw wordt geïrriteerd.

  • Zo geven hernia’s in de lage rug vooral uitstraling naar de benen (bijvoorbeeld tintelingen of gevoelloosheid). Deze uitstraling kan zelfs voor verlamming zorgen (bijvoorbeeld een klapvoet).
  • Hernia’s kunnen ook in de nek of bovenrug voorkomen, maar dit gebeurt minder vaak dan in de onderrug.
  • Vaak denken mensen dat pijn in het been automatisch een hernia is. Het blijkt in de praktijk echter dat maar 10% van de patiënten met beenklachten een hernia hebben. De rest: 90%, heeft een andere oorzaak.

Een hernia is op normale röntgenfoto’s niet te zien. Om een goede diagnose te stellen wordt er een scan gemaakt (MRI of CT). Hierop is te zien of er sprake is van een hernia en/of er sprake is van een directe druk van de hernia op de zenuwwortel.


Hernia behandeling

Hernia‘ is een beladen term en dé grote angst voor mensen die af en toe rugpijn hebben. De meeste hernia klachten kunnen gelukkig goed door een chiropractor behandeld worden, zonder dat er een operatie nodig is.

Bij een hernia wordt over het algemeen gekozen voor een conservatieve / niet-operatieve behandeling. Indien u last heeft van een hernia (of dit vermoed), kunt u een afspraak maken bij één van onze chiropractoren.

Met behulp van specifieke behandeltechnieken en speciale behandelbanken worden er door onze chiropractoren goede resultaten geboekt. Opereren wordt alleen overwogen als er sprake is van progressieve zenuwuitval en / of een onhoudbare pijn. U kunt hier een afspraak maken voor een hernia behandeling.

Heeft u vragen over de behandeling? Neem dan gerust contact op via het contactformulier. U kunt ons ook telefonisch bereiken via 0182 – 570124.

Tjalkwerf 2B, 2804 LT, Gouda

Bel ons via:

Bel ons via:

0182 - 570124

Stuur ons een e-mail:

Stuur ons een e-mail:

info@chiroblaauw.nl

Sessie inboeken?

Maak hier een afspraak