Als chiropractor ben ik meestal bezig met de curatieve gezondheidszorg; dit wil zeggen het corrigeren van datgene wat voorheen is fout gegaan en symptomen tot gevolg had. De oorzaken van de problemen zijn velerlei, maar als je ze groepeert zijn er drie hoofdgroepen:

  • Mechanische oorzaken
  • Emotionele oorzaken
  • Bio-chemische oorzaken

Preventieve gezondheidszorg behoort een belangrijk facet te zijn van iedereen die zijn gezondheid lief is, het spreekwoord “voorkomen is beter dan genezen ” gaat nog steeds op. Preventie met betrekking tot de mechanische oorzaken van problemen zijn vooral gericht op bijvoorbeeld tiltechnieken, bewegen, zit- en slaaphoudingen etc.

Preventieve gezondheidszorg met betrekking tot de emotionele oorzaken van problemen richt zich met name op stressmanagement. Preventieve gezondheidszorg met betrekking tot de bio-chemische oorzaken van problemen moeten onderverdeeld worden in drie subgroepen:

De kwaliteit van de lucht die wij in ademen, schone lucht is van belang voor onze longen en onze zuurstofhuishouding, soms is het nodig de lucht te zuiveren d.m.v. een luchtfilter.

De kwaliteit van het door ons geconsumeerde water is van essentieel belang. Het menselijk lichaam bestaat voor 80 % uit water. Als U geen goede kwaliteit water gebruikt, zal dat op den duur tot klachten leiden die voor iedere persoon anders kunnen zijn. Vaak is het aan te raden het door U gebruikte leiding water voor consumptie te filteren.

Met de chemische component van de preventieve gezondheidszorg wordt met name datgene bedoeld wat wij eten. Meestal wordt er bij voeding gekeken naar het aantal calorieën, verzadigde vetten en vitaminen in het voedsel. Onderzoek heeft aangetoond dat meerdere porties van rauwe groenten en fruit van essentieel belang is om ons lichaam te beschermen tegen de schadelijke effecten die de stofwisseling in ons lichaam veroorzaakt en door onze leefomgeving.

De Nederlandse kankerstichting (Koningin Wilhelmina Fonds) beveelt dan ook vijf porties groenten en twee porties fruit per dag aan, de Amerikaanse kanker- en hartstichting bevelen zes porties groenten en fruit aan en de Canadese kanker- en hartstichting beveelt zelfs acht porties aan!

Ogenschijnlijk zijn ze het niet met elkaar eens, maar over een ding zijn ze het eens; ons lichaam heeft groenten en fruit nodig om zo gezond mogelijk te blijven.

Toch blijken wij steeds minder groenten en fruit te eten. In het onderzoek ZO EET NEDERLAND door het Nederlands Voedings Centrum van 1998 werd dit aangetoond. Uit dit onderzoek blijkt dat de afgelopen 10 jaar de consumptie van groenten met 13% gedaald is en die van fruit zelfs met 16%. Bij tieners werd gepeild dat zij maar liefst 30% minder fruit aten dan 10 jaar geleden.

Waarom zijn groenten en fruit nu zo belangrijk? En wat gebeurt er als je het onvoldoende eet? Ons lichaam bestaat uit miljarden cellen en al deze cellen produceren afvalstoffen die onschadelijk gemaakt en afgevoerd moeten worden. Deze afvalstoffen worden ook wel vrije radicalen genoemd. Deze vrije radicalen worden naast onze eigen stofwisseling ook aangemaakt door bv. vervuilende stoffen in de lucht die wij inademen, medicijnen, sigarettenrook en ultraviolette straling (blootstelling aan de zon).

Bij de productie van vrije radicalen speelt zuurstof een belangrijke rol. Zuurstof is in ons lichaam een onmisbaar element. Zonder zuurstof geen leven. Aan de andere kant is zuurstof verantwoordelijk voor bijna alle afbraakprocessen. IJzer roest als het in contact komt met zuurstof. Dit proces heet oxidatie. De kwaliteit van het ijzer gaat dan snel achteruit. Rubber verhardt onder invloed van zuurstof; het verliest zijn elastische eigenschappen. In ons lichaam vinden deze oxidatieprocessen ook plaats. Een voorbeeld hiervan is de ongewenste oxidatie van bijvoorbeeld vetzuren, met als gevolg het ontstaan van vrije radicalen wat een verharding van de bloedvaten tot gevolg kan hebben.

Vrije radicalen zijn hele kleine, uiterst actieve, agressieve deeltjes die veel schade kunnen aanrichten. Deze vrije radicaalvorming in ons lichaam kan gevolgen hebben voor onze normale celdeling, ons afweersysteem en ons verouderingsproces. Onze huid wordt met de jaren minder elastisch, met als gevolg rimpeling. De vrije radicalen beïnvloeden de elastische vezels in onze huid, waardoor deze brokkelig worden en vergaan. Teveel zonlicht is hier ook debet aan. Naast de vele degeneratieve (verouderings) aandoeningen, zoals reuma, staar, hart- en vaataandoeningen, tumoren etc. wordt het minder functioneren van onze organen en ons complete lichaam naarmate wij ouder worden, toegeschreven aan overmatige vrije radicaalactiviteit. Vrije radicalen kunnen de celwand en de celkern (DNA) beschadigen en veranderingen in de celstructuur veroorzaken.

De natuurlijke afweer tegen vrije radicalen bestaat uit zogenaamde vrije-radicaalvangers. Dit zijn stoffen die ons lichaam zelf produceert om vrije radicalen aan zich te binden en daardoor onschadelijk te maken b.v. catalase, glutathion en SOD (super oxide dismufase). Anderzijds kan het lichaam beschikken over antioxidanten. Dit zijn stoffen die in onze voeding voorkomen en ongewenste oxidatie en dus ongewenste vrije-radicaalvorming kunnen voorkomen. Voorbeelden van anti-oxidanten zijn: vitamine A, beta-caroteen, vitamine C, Vitamine E, Vitamine 8-6, zink, selenium, etc.

Als mensen gevraagd worden of zij voldoende groenten en fruit eten wordt hier vaak bevestigend op geantwoord. Alleen als je doorvraagt blijkt dat de eetgewoontes vrij eenzijdig zijn en dat de preparatie van de te nuttigen groenten ongunstig is voor de vitaminen en mineralen. De meeste vitaminen en mineralen worden of afgeschild, stuk gekookt of weggegooid met het kookvocht. Onze voedsel bereidingstechnieken zijn dus niet de beste om de optimale voedingswaarde uit onze voeding te halen.

Daarnaast is de teelt van onze hedendaagse groenten dermate veranderd, dat ook hierdoor de voedingswaarde achteruit is gegaan. Vaak wordt bv. het fruit te vroeg geplukt, voordat het zijn volledige ontwikkeling heeft doorgemaakt. Bepaalde gewassen worden op steenwol geproduceerd en kunstmatig gevoed.

Ondanks onze groeiende welvaart worden onze ziektekosten steeds hoger en komen er steeds meer nieuwe ziektes bij. Verschillende oorzaken zouden hieraan debet kunnen zijn; bv. het steeds ouder worden, meer zittend werk en meer stress. Steeds meer wordt er in de literatuur echter op het feit gewezen, dat de hedendaagse mens een tekort heeft aan essentiële anti-oxidanten hoeveelheden om ons optimaal te kunnen handhaven in ons huidige bestaan.

Een tijd lang werd gedacht dat supplementeren met vitaminen en mineralen het antwoord was op deze tekorten. Onderzoeken in die richting tonen echter aan dat het innemen van eenzijdige preparaten niet leidt tot een verbetering van onze afweer tegen de vrije-radicalen, er zijn zelfs onderzoeken die aangetoond hebben dat het schadelijke effecten kan hebben.

Juice Plus

PREMIUM + FRUTTA+ SCRITTA NL

Als chiropractoren worden wij regelmatig benaderd vanuit de voedingsindustrie om een bepaald product te promoten. Tot op heden hebben wij dat niet gedaan, dit omdat de informatie vaak tegenstrijdig was en er geen wetenschappelijk bewijs voorhanden was van de mogelijke effectiviteit van de producten. In Juni 1998 werd ik echter gewezen op het product “JUICE PLUS”. Na enige aarzeling heb ik mij verdiept in de aangeleverde wetenschappelijke onderzoeken die er met dit product zijn gedaan. Het is een van de eerste keren dat een fabrikant zijn voedingssupplement onafhankelijk heeft laten testen. JUICE PLUS is niets meer en minder dan de 17 meest voor ons belangrijke soorten groenten en fruit, die op volle rijpte zijn geplukt en daarna verwerkt bij lage temperaturen, waarbij zout, suiker en water werden verwijderd en de overgebleven micronutriënten en vezels werden daarna gecapsuleerd.

Zij hebben onafhankelijke testen laten uitvoeren of de voedingsstoffen in het lichaam werden opgenomen. (Dit heet het aantonen van de bio-beschikbaarheid). De zeer goede resultaten zijn toen gepubliceerd in de American Medical Review.
Er zijn daarna onafhankelijke onderzoeken gedaan naar het effect van JUICE PLUS op het immuunsysteem van het menselijk lichaam op DNA beschadigingen. Ook hier waren de uitkomsten boven verwachting en zijn recentelijk gepubliceerd.

De positieve uitkomsten van deze onderzoeken laten zich alleen maar verklaren door het feit dat JUICE PLUS niets meer is dan groenten en fruit in geconcentreerde vorm. De capsules dienen dan ook met zuiver water te worden in genomen. Alle vitaminen en mineralen die normaal in groenten en fruit zitten, zitten ook in JUICE PLUS. Niet in een kunstmatige geconcentreerde vorm, maar in de natuurlijke verhoudingen.

Aangezien PREVENTIE uiteindelijk het doel moet zijn van iedere behandelaar, voorkomen in plaats van genezen, raad ik tegenwoordig een ieder JUICE PLUS aan. JUICE PLUS is net als normale groente en fruit geen geneesmiddel, maar een voedingsconcentraat dat uw conditie kan helpen verbeteren.

De immune studie zal worden gepubliceerd in de Joumal of integrative Medicin. Vraag uw chiropractor en/of de assistente meer informatie indien u dat wilt. Of gaan naar de website van JUICE PLUS http://www.juiceplus.nl/+je00385

Tjalkwerf 2B, 2804 LT, Gouda

Bel ons via:

Bel ons via:

0182 - 570124

Stuur ons een e-mail:

Stuur ons een e-mail:

info@chiroblaauw.nl

Sessie inboeken?

Maak hier een afspraak