Na het vraaggesprek en het lichamelijk onderzoek wordt meestal meteen met de behandeling begonnen. Het kan ook zijn dat u pas tijdens het tweede bezoek wordt behandeld. In dat geval heeft de chiropractor soms nog aanvullende informatie van de huisarts en/of specialist nodig, moeten er foto’s uit het ziekenhuis bekeken worden of hij wil dat er eerst nog een ander onderzoek gedaan wordt. Alle onderzoeksresultaten samen geven een beeld van de belastbaarheid van het zenuwstelsel van de patiënt en zal uiteindelijk bepalen welke vorm van behandelen gekozen zal worden.

Een zenuwstelsel dat zwak is, reageert sterk op iedere externe prikkel. Een zodanige patiënt is b.v. overgevoelig voor licht, snel duizelig bij b.v. autorijden en kan niet meerdere dingen tegelijk doen. Het zenuwstelsel moet echter gestimuleerd worden om wederom op een hoger niveau te kunnen functioneren. Net als een zwakke spier getraind moeten worden om beter te functioneren, moet ook het zenuwstelsel getraind worden. Het is echter van essentieel belang dat de dosering van de stimulus optimaal is d.w.z. niet teveel, maar ook weer niet te weinig.

De chiropractor zal u uitleggen wat de mogelijkheden zijn en ook als hij niets voor u kan doen zal hij u uitleggen waarom en indien mogelijk verwijzen naar een discipline die mogelijk wel baat kan hebben. Uw chiropractor kan u adviseren over een goede levensstijl, oefeningen, dieetveranderingen en u andere handige tips geven i.v.m. uw dagelijkse activiteiten. U kunt dus zelf veel doen om beter te worden. Het is daarom belangrijk om adviezen goed op te volgen.

Voor het goed doceren van de stimulus kan de chiropractor kiezen tussen verschillende correctievormen, deze kunnen met de hand uitgevoerd worden en/of door gebruik te maken van instrumentatie.

De basistechniek van een chiropractor is een specifieke manipulatietechniek. Deze techniek wordt aangepast aan de aard van de klacht en aan de bouw van de patiënt en varieert van een langzame rek- en tractietechniek (bijvoorbeeld bij letsel aan de tussenwervelschijven “hernia”) tot gewrichtscorrecties.
Een gewrichtscorrectie is een manipulatieve techniek van de gewrichten van de wervelkolom, armen en/óf benen. Meestal wordt daarbij een snelle druk uitgeoefend op het gewricht.

Als het gewricht wordt losgelaten, kan er een klik- of krakgeluid worden waargenomen (net zoals u wel eens een vingerkootje hoort knakken). In de volksmond wordt dit wel ”bottenkraken” genoemd, maar het heeft niets met bottenkraken te maken. Het knakkende geluid wordt veroorzaakt door de gewrichtsvloeistof die kortdurende onderhevig is aan een lagere druk. Ditzelfde zie je ook gebeuren als je een champagnefles opent. Het knakken is dus een normaal fenomeen en niets om je zorgen over te maken.

Behandeltechnieken

 

De chiropractoren in onze praktijk maken gebruik van mobilisatie technieken en specifieke chiropractische manipulatie technieken zoals:

Rollerbank/massagebank

Dit is een speciaal soort massage tafel, waarbij wederom de beweeglijkheid van de wervelkolom wordt gestimuleerd. De tafel kan voor iedere patiënt apart worden ingesteld. De patiënten worden geadviseerd deze vorm van massage voor de behandeling te doen gedurende een periode van 10 minuten.

Toftness techniek

Hierbij onder geleide van een meetinstrument een druk uitgeoefend tegen een wervel met behulp van een veerbalans. Dit is de lichtste behandelvorm, de patiënt neem bijna niets waar. Het voordeel van instrumentatie zoals een activator en een “Toftness” techniek, is de reproduceerbaarheid van de stimulus.

Oefeningen

Het geven van specifieke oefeningen kan een onderdeel zijn van de therapie, dit kunnen b.v. oogoefeningen, balansoefeningen maar ook cognitieve oefeningen zijn. De soort oefeningen die worden voorgeschreven zijn afhankelijk van de locatie van de functiestoornis in het zenuwstelsel.

Het succes van iedere behandeling is natuurlijk van meerdere factoren afhankelijk. Zoals bijvoorbeeld de conditie van de patiënt. Deze kan extra verminderd zijn t.g.v. bepaalde gewoontes, zoals b.v. roken, onvoldoende water consumptie, te weinig activiteit en slechte voeding. Omgevingsfactoren, werkomstandigheden en emotionele stress, kunnen het herstel ook nadelig beïnvloeden.

Volg trouw alle “thuismaatregelen” op, voorgeschreven voor uw probleem. Dit kan therapieën als warmte- of koudepakkingen, dagelijkse oefeningen, of rustperiodes inhouden. Vermijd wrijven over, duwen op of aftasten van de gebieden die uw chiropractor corrigeert.

De klachten verergeren

Na een behandeling (vooral na de eerste) kunnen de klachten verergeren of veranderen. Dit kan in de vorm zijn van meer pijn, spierpijn, hoofdpijn etc. Dit hoeft niet verontrustend te zijn. Meestal verdwijnt dat na een tweetal dagen (een fysiologische reactie). Zo niet dan is het raadzaam contact met uw chiropractor op te nemen.

In elk geval is het verminderen van uitstralingen een stap vooruit. Het is ook een goed teken als de pijn naar de plaats van oorsprong terugtrekt. Raak dus niet in paniek als u bijvoorbeeld rugpijn voelt in plaats van beenpijn. Het is een lichaamseigen manier om afvalstoffen af te voeren en of disbalansen te herstellen. Drink ruim voldoende water om die afvalstoffen af te voeren, neem afdoende rust en gebruik in geval van acute pijnklachten een coldpack op de pijnlijke plek.

Verbetering kan soms heel vlug optreden, maar meestal treedt ze pas na een aantal behandelingen op. Uw eigen probleem vergelijken met dat van iemand anders is echt zinloos. ‘Gedeeltelijk terugvallen in herstel’ is in het begin niet ongebruikelijk. Geduld is een beproeving voor iedereen.

Tjalkwerf 2B, 2804 LT, Gouda

Bel ons via:

Bel ons via:

0182 - 570124

Stuur ons een e-mail:

Stuur ons een e-mail:

info@chiroblaauw.nl

Sessie inboeken?

Maak hier een afspraak