Rugklachten tijdens zwangerschap

Het is niet ongebruikelijk dat vrouwen tijdens de zwangerschap klachten in de lage rug en het bekken krijgen door verandering in de hormoonspiegel, toename van het lichaamsgewicht en verandering van de lichaamshouding. Juist in deze periode is het belangrijk dat het lichaam zo optimaal mogelijk functioneert. Gezien de snelle groei van de foetus in de eerste weken van de zwangerschap is het belangrijk dat de aanstaande moeder snel bewust is van de veranderende belasting op haar lichaam.
Wanneer de klachten licht zijn en pas in de laatste twee à drie maanden ontstaan, is een behandeling niet noodzakelijk. Als de klachten vroeg in de zwangerschap hevig zijn of behoorlijk belemmeren in dagelijkse werkzaamheden, dan kan er een probleem zijn in het functioneren van de wervelkolom of het bekken.

In het eerste trimester van de zwangerschap wordt de foetus goed beschermd door het bekken van de moeder, het vruchtwater en de vliezen. Tegelijkertijd verandert de hormoonspiegel van de moeder. Hierdoor rekken de gewrichtsbanden, pezen en spieren uit als voorbereiding op de groeiende foetus en de aanstaande bevalling.

In het verloop van de zwangerschap groeit de baby met als gevolg dat de beschikbare ruimte verminderd. Hierdoor kan de baby steeds minder bewegen en neemt de druk op de wervelkolom van zowel de baby als de moeder toe. Tijdens een zwangerschap komen vaak lage rugklachten voor. Deze klachten zijn frequent in verband te brengen met een veranderde beweeglijkheid van het bekken. Deze bewegingsverandering kan zich op verschillende manieren uiten: pijn rond het staartbotje, pijn in de holte van de lage rug, pijn aan de voorzijde rond het schaambeen of zelfs als uitstralende pijn naar het been.

Veel van de banden die steun geven rond de ontwikkelende foetus hechten zich aan het bekken of de wervelkolom van de moeder. Enige disfunctie in deze gebieden kan verschillende, oneven spanningen op de banden veroorzaken. Dit kan de beschikbare ruimte in de baarmoeder verminderen en dat zou het vermogen van de baby om de optimale ligging te bereiken kunnen beperken. Chiropractische behandeling tijdens een zwangerschap kan het functioneren van de lage rug en het bekken verbeteren en zo maximale ruimte in de buikholte te creëren, het functioneren van het bekken te verbeteren en het lichaam voor te bereiden op de bevalling.

Sommige zwangere vrouwen hebben geen rugklachten maar hebben toch baat bij behandeling. Door het optimaliseren van de functie van de wervelkolom en het bekken, het behandelen van de banden en spieren en het krijgen van advies en oefeningen kan een vrouw zich lichamelijk en geestelijk voorbereiden op de bevalling. Met adviseren en behandelen van de mogelijke problemen tijdens een zwangerschap, zorgt ervoor dat “zwanger zijn” als positief ervaren wordt. Een vrouw kan in alle fasen van haar zwangerschap behandeld worden zelfs tot en met de uitgerekende datum. Er zijn aangepaste technieken om tot zeer laat in de zwangerschap te kunnen behandelen. Tijdens een behandeling wordt de functie van de wervelkolom en het bekken (en indien nodig andere gewrichten) onderzocht en indien nodig gecorrigeerd. Oefeningen kunnen bijdragen tot een goed verloop van de zwangerschap.

Bekkeninstabiliteit

Instabiliteit van het bekken tijdens of na een zwangerschap wordt ook wel symfysiolyse genoemd. Dit geeft pijn rond de bekkengewrichten en het schaambeen (symfyse), veroorzaakt door de hormoonwisselingen die de gewrichtsbanden verweken en daardoor verzwakken. Een te grote mobiliteit in de gewrichten heeft als gevolg dat het bekken het lichaamsgewicht niet meer kan dragen.

Stabiliserende chiropractische correcties kunnen vaak de klachten van bekkeninstabiliteit verminderen en functieherstel bevorderen. Ook kan er een bekkenband worden meegegeven als extra ondersteuning