Artrose

Artrose, wordt ook wel degeneratie of slijtage genoemd. Dit heeft te maken met veranderingen in het kraakbeen en de gewrichtsvloeistof van gewrichten. Als dit soort veranderingen in de wervelkolom plaatsvinden, praten wij ook over spondylosis en discopathie of spondylarthrose.

Doordat de tussenwervelschijf bij het ouder worden minder vocht opneemt, zal hij steeds dunner worden en hierdoor minder goed kunnen functioneren als een schokabsorber. Het dunner worden van de tussenwervelschijven is ook de reden dat mensen “krimpen”. Door de verminderde schokabsorptie wordt de wervelkolom zwaarder belast met als gevolg een snellere veroudering. Het dunner worden van de tussenwervelschijf wordt ”discopathie” genoemd.

Artrose kan dus op verschillende manieren ontstaan. Meestal is de oorzaak slijtage die van nature ontstaat bij het ouder worden. Maar ook herhaalde blessures en overbelasting door bijvoorbeeld sporten of werk kunnen een rol spelen.

Degeneratie is een sluipend proces, dat vaak met startstijfheid, bewegingsbeperkingen en krakende geluiden (“of er zand in het gewricht zit”) begint. Gewrichtsontstekingen en pijn beginnen echter pas laat in het onomkeerbare proces van slijtage. Door de functie van de gewrichten te verbeteren en de balans van uw wervelkolom te herstellen kan het proces van degeneratie geremd worden en hiermee ook de pijn. Vandaar dat de chiropractor zal proberen de wervelkolom optimaal te laten bewegen. Dus als u te horen krijgt “u moet met artrose leren leven” of “er is niets meer aan te doen”, dan kan de chiropractor u beslist nog helpen met het verlichten van uw symptomen en pijn. Helaas zal de al plaatsgevonden slijtage blijvend zijn. Een bepaalde stijfheid is ook niet altijd te verhelpen. Het lichaam gebruikt deze stijfheid als beschermingsmechanisme om foute bewegingen te voorkomen.

Als u zo af en toe pijnlijke en stijve gewrichten hebt, kunt u best ter preventie van pijn door artrose uw wervelkolom door een chiropractor laten controleren. Het degeneratieproces kan verminderd worden door de balans van de wervelkolom en het postuur te verbeteren en uw gewrichten en zenuwen een leven lang zo gezond en sterk mogelijk te houden.